Veilige Koekenpan

Veilige Koekenpan

Veilige Koekenpan

Een goede veilige koekenpan is onmisbaar gereedschap in iedere keuken. We hebben een groot assortiment in  hoogwaardige en gezonde koekenpannen in diverse maten en ook materialen. Zo hebben we bijvoorbeeld roestvrijstaal, keramisch, gietijzer, plaatstaal of een veilige anti-aanbaklaag.

In een pan zonder een anti- aanbaklaag kun je op hogere temperaturen werken. De producten krijgen hierdoor meer een knapperiger korst. Vlees kun je dus het beste bakken en braden in een RVS pan. Deze pannen zijn veel minder gevoelig voor slijtage. Het bereiden van kwetsbare producten zoals pannenkoeken of visgerechten gaat het beste in een koekenpan met een veilige anti-aanbak- of een keramische laag.

We hebben alle soorten koekenpannen op voorraad van de beste merken zoals Demeyere, De Buyer, Greenpan, Ronneby Bruk, The Windmill, dit zijn allemaal pannen zonder de giftige stof PFOA.

Kenmerken van de verschillende soorten veilige koekenpannen:

Voor alle koekenpannen geldt dat ze niet oververhit mogen worden. Dit kan aantasting van de (al dan niet natuurlijke) antikleeflagen of zelfs vervorming veroorzaken.

Twijfel je of je nu wel of geen gezonde koekenpan gebruikt, maak een afspraak in de winkel, dan kunnen we deze pan samen bekijken. Ook voor andere vragen kun je  vrijblijvend een afspraak maken. We adviseren graag persoonlijk welke pan het meest geschikt is voor het gewenste gebruik.

Roestvrijstaal

De RVS (meerlagen) koekenpan: Dit is de ultieme koekenpan die heerlijk krokant bakt, onverslijtbaar is en de oplossing is voor het merendeel van de gerechten die je wenst klaar te maken in een koekenpan. Deze pan vereist wel wat techniek om mee te werken. Heeft men dit onder de knie, dan wil men nooit meer iets anders. Het leuke is; dat hoeft ook niet, want deze kunnen een leven lang mee gaan. Wordt er bovendien voor een Made In Belgium koekenpan van Demeyere gekozen, dan minimaliseert je ook nog de transportdruk op het milieu. Als je pan dan toch na generaties aan vervanging toe is, kan deze voor 100% gerecycled worden.

Keramisch

De keramische koekenpannen van Greenpan en Demeyere met de duurzame Ceraforce antikleef laag zijn de oplossing voor wie vlot wil bakken met een minimum aan vetstoffen. Al deze keramische koekenpannen zijn vrij van PFOA en PFAS’ of wat voor een giftige stof dan ook. De toplaag is van keramiek, wat een soort steen/glasachtig materiaal is. De toplaag is wat harder dan bij een koekenpan met anti-aanbaklaag, wat weer prettig is omdat dat er dan minder snel krassen in het oppervlak van de koekenpannen kunnen komen. Het advies is wel alleen gebruik te maken van houten, kunststof of siliconen spatels en lepels, waarbij siliconen de voorkeur heeft.

Plaatstaal

Koekenpannen die gemaakt zijn van plaatstaal, zijn net zoals gietijzeren pannen hele pure pannen, zonder laagjes of wat dan ook. Ze worden van oudsher veel in de Franse keuken gebruikt. Het meest toonaangevende merk hierin is De Buyer. Deze pannen hebben hele goede antikleef eigenschappen als je ze op de juiste manier ingebrand hebt. Dit doe je door de plaatstalen koekenpan te verhitten op het fornuis en er olie in te doen. Zodra dit tamelijk begint te walmen, dan hecht de olie zich aan de pan vast. Rustig laten afkoelen en daar na is de pan klaar voor gebruik. Afwassen doe je alleen met wat lauw water. Uiteindelijk worden deze pannen helemaal donker van kleur en krijgt het ongeëvenaarde anti-aanbakeigenschappen.

Gietijzer

Koekenpannen die gemaakt zijn van gietijzer, zijn eigenlijk de meest pure pannen die bestaan. Er zit geen enkel laagje in of op, dus zijn er ook geen giftige stoffen. Gietijzeren koekenpannen zijn vanaf de fabriek (Ronneby Bruk) al ingebrand of moeten nog ingebrand worden (The Windmill). Deze pannen houd je altijd een beetje vettig door ze alleen af te wassen met lauw water en daarna goed af te drogen. Hoe vaker je ze gebruikt, hoe meer je een soort van natuurlijke anti-aanbaklaag creëert. De bakeigenschappen zijn heel erg vergelijkbaar met pannen die geproduceerd worden met een anti-kleeflaag. Gewicht kan wel een nadeel zijn, maar gelukkig heeft Ronneby Bruk nu ook lichtgewicht gietijzeren koekenpannen.

Gietijzer geëmailleerd

Een geëmailleerde koekenpan hoeft niet ingebrand te worden. Deze zit qua eigenschappen een beetje tussen de roestvrijstalen en ‘kale’ gietijzeren koekenpannen in. Ze mogen gewoon met afwasmiddel afgewassen worden, maar mogen niet in de vaatwasser.

Anti-aanbak

De door de consumentenbond tot beste koekenpan uitgeroepen Alu Pro koekenpannen van Demeyere zijn ideaal voor wie houdt van zorgeloos bakken met weinig vetstoffen. Dit zijn pannen die gemakkelijk zijn in gebruik. Je product bakt mooi krokant, zonder dat het vast komt te zitten. De levensduur van deze Alu Pro koekenpannen is door de toevoeging van titanium tot wel vijf keer langer dan de meeste anti-aanbak koekenpannen, mits je alleen gebruik maakt van siliconen spatels en ander keukengerei. Deze pannen zijn vrij van PFOA en worden geproduceerd volgens de strengere reglementering van de Europese Unie.