Traditionele Driekoningentaart : Galette des Rois

Traditionele Driekoningentaart / Galette des Rois

Traditionele Driekoningentaart

Elk jaar op 6 januari is het Driekoningen of Epifanie. Het is een christelijke feestdag waarop gevierd wordt dat de drie wijzen  Jezus bezoeken in Bethlehem. In veel Zuid-Europese landen is Driekoningen ook een vrije dag en zie je bij de Franse patissiers de Galette des Rois, oftewel een Driekoningentaart.

In deze frangipane taart wordt bovendien een voorwerp (een boon, muntstuk, een porseleinen beeldje…) verstopt. De persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag “koning(in)” en mag een kroon dragen. Vaak wordt er ook al een papieren kroon bij de taart meegeleverd zodat je echt iemand tot koning of koningin kunt kronen. Een hele leuke traditie, natuurlijk ook voor kinderen, want wie wil nu niet voor 1 dag koning of koningin zijn en mogen bepalen wat er op die dag gebeurt.

De taart hoor je in het aantal stukken te snijden van het aantal gasten plus 1 extra stuk. Dit extra stuk is bedoeld voor de bedelaar die aanklopt. De rest wordt verdeeld onder de andere gasten. Traditie getrouw is het zo dat het jongste kind tijdens het aansnijden van de taart onder de tafel gaat zitten en zo ongezien bepaalt wie welk stuk gaat krijgen.

Traditionele Driekoningentaart

Ingrediënten

  • 100 gr amandelmeel
  • 100 gr fijne suiker
  • 100 gr roomboter
  • 2 eieren (kamertemperatuur)
  • 1/2 citroen, rasp
  • snufje zout
  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 eidooier evt. met een scheutje room losgeklopt
  • een boon, muntstuk of een porseleinen beeldje.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
  2. Bekleed een bakplaat met eens stuk bakpapier
  3. Meng in een keukenmachine het amandelmeel met de suiker, de 2 eieren, boter,  citroenrasp en een snufje zout tot een romige crème (frangipane).
  4. Snijd uit de plak bladerdeeg een cirkel van ca 20cm en een cirkel van ca 24 cm of gebruik de taartringen hiervoor.
  5. Leg de kleine cirkel bladerdeeg op het bakpapier en prik deze met een vork goed in.
  6. Verdeel de frangipane over de deegcirkel en laat hierbij ongeveer een rand van 1-2 cm vrij.
  7. Druk de boon, muntstuk, of een porseleinen beeldje op een willekeurige plek in de frangipane.
  8. Bestrijk de rand van het deeg met een dun laagje losgeklopte eidooier
  9. Leg de grote deegcirkel er bovenop en maak in het midden een klein gaatje om evt stoom te kunnen laten ontsnappen. Hierdoor zal je taart mooier bakken en is de kans kleiner dat beide deegcirkels van elkaar los zullen laten.
  10. Maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag. Kerf het voorzichtig in, snij het deeg niet volledig door tot aan de vulling.
  11. Bak de driekoningentaart in ca 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.

Vergelijkbare berichten

  • Christmas Cake Deel 2

    Christmas Cake Deel 2 De laatste jaren gebruik ik hetzelfde recept voor mijn Christmas Cake. Ik heb het continu geperfectioneerd tot het ultieme recept. Van oorsprong is het een familierecept en na veel proeven en discussiëren is het verbeterd.  Tijd om de cake te bakken (vanaf medio oktober/ begin november) Ingrediënten 340 gram bloem 8…

  • Homemade gebakken bonen

    Homemade gebakken bonen BBQ-saus, paprika, bruine suiker en spek maken deze maaltijd tot een echte gastronomische ervaring. Ingrediënten 3 blikken bonen 1 kop ketchup 1/2 kopje barbecuesaus 1/2 kopje bruine suiker 125 gram spekblokjes 1 groene paprika 1/2 ui 11/2 theelepel mosterd verse peterselie Bereiding Doe alle ingredienten in de slow cooker behalve de verse…

  • Abrikozencake

    Abrikozencake Wist je dat liefde door de maag gaat? Dus haal de ingrediënten voor dit recept van abrikozencake in huis en bak hem snel voor je geliefde! Ingrediënten 250 g patentbloem, plus extra om te bestuiven 16 g bakpoeder 200 g boter, plus extra om in te vetten 150 g fijngesneden gedroogde abrikozen 3 eieren…

  • Spinazie salade met bramen

    Spinazie salade met bramen Spinazie salade met bramen: Deze salade met bramen, geitenkaas en noten is echt heerlijk! Een lekkere frisse salade welke zowel heerlijk is als lunch, als ook een lichte maaltijdsalade met een knapperig stuk boerenbrood, maar ook super als een voor-of bijgerecht. Simpel, snel en heerlijk! Spinaziesalade met bramen Salade: 300 gram…

  • Overheerlijke Paasbonbons

    Overheerlijke Paasbonbons Overheerlijke Paasbonbons, wat is er nou leuker dan zelf bonbons maken! De bonbons hebben een Toblerone vulling en hebben een superleuke uitstraling door de mal voor Paasbonbons. Ingrediënten voor ongeveer 20 stuks: • 50 gram Honing• 50 gram Suiker• 50 gram Geroosterde Amandelen• 500 gram Chocolade Melts Puur (getempereerd) Denk ook aan de…