Traditionele Driekoningentaart : Galette des Rois

Traditionele Driekoningentaart / Galette des Rois

Traditionele Driekoningentaart

Elk jaar op 6 januari is het Driekoningen of Epifanie. Het is een christelijke feestdag waarop gevierd wordt dat de drie wijzen  Jezus bezoeken in Bethlehem. In veel Zuid-Europese landen is Driekoningen ook een vrije dag en zie je bij de Franse patissiers de Galette des Rois, oftewel een Driekoningentaart.

In deze frangipane taart wordt bovendien een voorwerp (een boon, muntstuk, een porseleinen beeldje…) verstopt. De persoon die het terugvindt in zijn stuk taart is die dag “koning(in)” en mag een kroon dragen. Vaak wordt er ook al een papieren kroon bij de taart meegeleverd zodat je echt iemand tot koning of koningin kunt kronen. Een hele leuke traditie, natuurlijk ook voor kinderen, want wie wil nu niet voor 1 dag koning of koningin zijn en mogen bepalen wat er op die dag gebeurt.

De taart hoor je in het aantal stukken te snijden van het aantal gasten plus 1 extra stuk. Dit extra stuk is bedoeld voor de bedelaar die aanklopt. De rest wordt verdeeld onder de andere gasten. Traditie getrouw is het zo dat het jongste kind tijdens het aansnijden van de taart onder de tafel gaat zitten en zo ongezien bepaalt wie welk stuk gaat krijgen.

Traditionele Driekoningentaart

Ingrediënten

  • 100 gr amandelmeel
  • 100 gr fijne suiker
  • 100 gr roomboter
  • 2 eieren (kamertemperatuur)
  • 1/2 citroen, rasp
  • snufje zout
  • 6 plakjes roomboter bladerdeeg
  • 1 eidooier evt. met een scheutje room losgeklopt
  • een boon, muntstuk of een porseleinen beeldje.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
  2. Bekleed een bakplaat met eens stuk bakpapier
  3. Meng in een keukenmachine het amandelmeel met de suiker, de 2 eieren, boter,  citroenrasp en een snufje zout tot een romige crème (frangipane).
  4. Snijd uit de plak bladerdeeg een cirkel van ca 20cm en een cirkel van ca 24 cm of gebruik de taartringen hiervoor.
  5. Leg de kleine cirkel bladerdeeg op het bakpapier en prik deze met een vork goed in.
  6. Verdeel de frangipane over de deegcirkel en laat hierbij ongeveer een rand van 1-2 cm vrij.
  7. Druk de boon, muntstuk, of een porseleinen beeldje op een willekeurige plek in de frangipane.
  8. Bestrijk de rand van het deeg met een dun laagje losgeklopte eidooier
  9. Leg de grote deegcirkel er bovenop en maak in het midden een klein gaatje om evt stoom te kunnen laten ontsnappen. Hierdoor zal je taart mooier bakken en is de kans kleiner dat beide deegcirkels van elkaar los zullen laten.
  10. Maak met een scherp mes een mooi patroon in de bovenste deeglaag. Kerf het voorzichtig in, snij het deeg niet volledig door tot aan de vulling.
  11. Bak de driekoningentaart in ca 30 minuten gaar, goudbruin en knapperig.

Vergelijkbare berichten

  • Focaccia met Tomaten en Knoflook

    Focaccia met Tomaten en Knoflook Focaccia met Tomaten en Knoflook Ingrediënten: 450 gram patentbloem 2 tl suiker of honing 1 zakje gist 7 gram 3 rozemarijn takken, alleen naalden, fijngehakt 150 gram kerstomaatjes 60 ml goede kwaliteit olijfolie + extra voor kneden, https://www.kitchencorner.nl/product/sicilie-novello-200ml/invetten en serveren 3 tl zeezout 2 grote teentjes knoflook, fijngehakt Bereiding: Meng…

  • Karamelpannenkoeken met gezouten boter en amandelen

    Karamelpannenkoeken met gezouten boter en amandelen Karamelpannenkoeken met gezouten boter en amandelen: Op 17 maart vieren we Nationale Pannenkoekendag. Hieronder een heerlijk recept voor een niet alledaagse pannenkoek.  Ingrediënten Pannenkoekenbeslag 250 gram bloem 3 eieren 500 ml melk 50 gram ongezouten roomboter 1 tl vanille-extract snufje zout olie/boter om in te bakken Ingrediënten Gezouten Karamel…

  • Spaanse geroosterde aardappelen met salsa brava

    Spaanse geroosterde aardappelen met salsa brava Spaanse geroosterde aardappelen met salsa brava: Het nagenieten van de vakantie is nu ook weer begonnen. Met dit heerlijke recept zit je in gedachte alweer in Spanje. Ingredienten: 1 kg aardappelen 5 el olijfolie (verdeeld over recept) 1 el zacht paprikapoeder 4 el gerookt paprikapoeder (verdeeld over recept) 1…

  • |

    Smeg Melkopschuimer

    Smeg Melkopschuimer Smeg Melkopschuimer: Staat bekend door zijn jaren ’50 ontwerp en is bovendien een toevoeging voor de keuken. Deze melkopschuimer schuimt de melk op door middel van een magnetische klopspiraal die op de bodem van de melkbeker werkt. Deze melkopschuimer maakt de heerlijkste melk klaar voor een overheerlijke cappuccino, latte macchiato, warme chocolademelk koffie…

  • Gevulde Tomaten

    Gevulde Tomaten Gevulde tomaten: Een heel erg makkelijk maar wel smaakvol recept voor de lange zomerse avonden. Ingrediënten: 4 mooie tomaten 1 bol mozzarella 2 el gekookte witte rijst basilicum 1 kipfilet 2 el olijfolie Bereiding: Het hoedje van de ongepelde tomaten snijden en het vruchtvlees voorzichtig uithollen met een koffielepel.  Kruid het vruchtvlees en…

  • |

    The Juicer

    The Juicer Aankomend weekeind is het alweer Pasen! Een uitgebreid ontbijt of een heerlijke brunch kan hier natuurlijk niet bij ontbreken. Vaak heeft iedereen wel een eigen favoriet wat op tafel staat. De jongste in het gezin vindt dat er absoluut een gepocheerd eitje hoort te zijn. De oudste is van de smoothies op basis…