Vacumeren 5x langer vers
|

Vacumeren 5x langer vers

Vacumeren 5x langer vers

Kies ervoor om voedsel luchtvrij te verpakken en verleng zo ook de houdbaarheid en versheid ervan tot vijf keer. Het luchtvrij verpakken van producten wordt in keukentermen als vacumeren vertaald. De techniek is al langer bekend in professionele keukens en kent vele voordelen.

Voedsel blijft langer vers door vacumeren: Door voedsel vacuüm te trekken met vacumeersystemen, wordt 97% van alle zuurstof onttrokken aan producten waardoor ze op een natuurlijke wijze tot 5 x langer vers en lekker blijven.

Marineer in een handomdraai je vlees, stoom of gaar je producten sous vide (langzaam garen van vacuümverpakt vlees) waardoor het zeer mals wordt.

Gooi veel minder voedsel weg. Koop groot in tijdens aanbiedingen, geniet het hele jaar door van seizoensproducten of bereid volledige weekmaaltijden voor.

Voor ieder huishouden is er een geschikte vacumeerapparaat. Je hebt ze met geïntegreerde folierol en foliesnijder tot een met automatische marineerfunctie. Voedsel blijft langer vers door vacumeren.

Er zijn verschillende redenen waarom gevacumeerd voedsel langer vers blijft.

  • Er kan geen zuurstof meer bij
  • Geen schadelijke bacteriën of schimmels oplopen tijdens transport en opslag
  • De smaken blijven in het voedsel
  • Geen vriesbrand
  • Behoud van het natuurlijk vochtgehalte
  • Er kan geen vocht meer bij vanuit de lucht

Er kan geen zuurstof meer bij
Als voedsel in de lucht ligt reageert het met de zuurstof in de lucht. Hierdoor verliest het smaak en verandert de vorm. Een banaan of appel worden bijvoorbeeld snel bruin. Dit effect treedt altijd op, ook al is het niet altijd direct zichtbaar. Gevacumeerd kan er geen zuurstof bij waardoor de kwaliteit van het voedsel door zuurstof niet achteruit gaat.

Geen schadelijke bacteriën of schimmels oplopen tijdens transport en opslag                       Iedere keer als iemand voedsel aanraakt of verplaatst kunnen er bacteriën of schimmels op komen. Bedenk eens hoe vaak een appel wordt aangeraakt voordat je hem opeet (plukken, boerderij, veiling, winkel, andere klanten, thuis uitpakken, op fruitschaal leggen). Vacuüm verpakt voedsel is veilig en kan tijdens transport geen schadelijke besmettingen oplopen.

Smaken blijven in het voedsel
Veel etenswaren bevatten vluchtige oliën die makkelijk verdwijnen of bederven. Er wordt aangeraden veel vis te eten vanwege de gezonde oliën. Deze olie veroorzaakt tegelijkertijd een snel verouderingsproces van de verse vis. Een verse vis kun je een dag of twee in de koeling en 2 maanden in de diepvries bewaren. In een vacuumzak kan je die vis in de koelkast wel 4-6 dagen bewaren en in de diepvries tot 2 jaar.

Geen vriesbrand
Vriesbrand zijn de droge plekken die je krijgt op vlees in de diepvries. Zelfs als je het goed inpakt zijn er soms plekken die nauwelijks nog smaak en structuur hebben. Dit komt door een combinatie van oxidatie aan de lucht, uitdroging en trage bacteriegroei. In een vacuumzak is er geen lucht om mee te oxideren, het water kan niet ontsnappen en bacteriën kunnen zonder zuurstof niet groeien. Je houdt het eten dus net zo lekker en vers als de dag dat je het invroor.

Behoud van het natuurlijke vochtgehalte
Een van de redenen om etenswaren te verpakken is het voorkomen van uitdroging. In de lucht kan het water van het voedsel verdampen. Omdat de lucht in een vacuumzak is weggezogen, kan water niet verdampen en behoudt het voedsel zijn natuurlijke smaak en structuur.

Geen vocht vanuit de lucht
Een zakje chips die een dag open staat is niet meer lekker omdat de knapperigheid weg is en de chips niet zo goed meer smaken. Ook andere etenswaren zoals muesli en granen, crackers, koekjes enz verliezen hun smaak en worden zacht omdat ze water uit de lucht opnemen. Bewaren in vacuumzakken of vacuumdozen van zulke spullen houdt ze knapperig en maakt ze veel langer houdbaar. Je kunt dus toch die voordeelzak kopen en hoeft niet alles ineens op te eten.

Ontdek de vacuümmachines bij Kookwinkel Deventer –  Kitchen Corner

Vergelijkbare berichten